Observera att starttid, resväg och hemresetid är olika beroende på avresedag, klicka på Gul info knapp bredvid avresan för att se påstigningsplatser och avresetider. Färjan till Gotland kan vara Oskarshamn eller Nynäshamnslinjen och kan variera på ut och hemresa.
Vi reser via Jönköping till Nynäshamn eller Oskarshamn. Överfarten till Gotland tar cirka tre timmar och bussen följer med oss på färjan. När vi anländer till Gotland sätter vi kurs mot vårt hotell Kokoloko som ligger i Visby. Kvällen är fri att upptäcka Visby på egen hand.
Efter en rejäl frukost tar vi vår buss söderut. I Hablingbo besöker vi Gute Vingård, som var en av Sveriges riktigt tidiga vingårdar. På Näsudden står deras vinodlingar sedan den första skörden 2002. Här växer till exempel de blå druvorna Rondo och de gröna Phoenix samt Solaris. Vi får en guidad tur och provar fyra av deras fina viner. Därefter reser vi åter till Visby och får en stund på egen hand för dagens lite senare lunch. Vi möts åter för att på eftermiddagen träffa innehavarna på centralt belägna Wisby ost. Där välkomnas vi i en mysig lokal där vi får avsmakning och intressant information. Vin och ost dukas fram tillsammans med lämpliga och goda tillbehör såsom kex, marmelad, frukt och grönsaker. På kvällen avnjuter vi en två-rätters middag på anrika Munkkällaren i hjärtat av Visby.
Efter en rejäl frukost tar vi vår buss söderut. I Hablingbo besöker vi Gute Vingård, som var en av Sveriges riktigt tidiga vingårdar. På Näsudden står deras vinodlingar sedan den första skörden 2002. Här växer till exempel de blå druvorna Rondo och de gröna Phoenix samt Solaris. Vi får en guidad tur och provar fyra av deras fina viner. Därefter reser vi åter till Visby och får en stund på egen hand för dagens lite senare lunch. Vi möts åter för att på eftermiddagen träffa innehavarna på centralt belägna Wisby ost. Där välkomnas vi i en mysig lokal där vi får avsmakning och intressant information. Vin och ost dukas fram tillsammans med lämpliga och goda tillbehör såsom kex, marmelad, frukt och grönsaker. På kvällen avnjuter vi en två-rätters middag på anrika Munkkällaren i hjärtat av Visby.
Idag väntar nya spännande äventyr när vi ger oss av till Roma som är känd för sin klosterruin från 1100-talet. Här finns även flera möjligheter till smakupplevelse på Gotlands Korvfabrik, Gotland Whisky och Lost Island Brewery. Whiskydestilleriet bildades 2004 i Roma Sockerbruks gamla industrilokaler och deras ekologiska maltwhisky lagras på bland annat amerikanska bourbonfat samt ekfat från skotska Laphroaig Destillery. Vi visas runt i det gamla bruket där vi lär oss om produktion av den whisky som vi dessutom får provsmaka. Gruppen tas därefter emot i Lost Island Brewery, det lilla bryggeriet där allt görs för hand. Såväl bryggning, tappning och etikettering av flaskorna. Här guidas vi runt innan det bjuds på lunch med prisbelönta korvar och kallskuren chark från Gotlands Korvfabrik ihop med avsmakning av öl.
På kvällen äter vi middag utanför Visby på gårdsrestaurangen Stelor. Vi blir serverade tre-rätters måltid med lokala råvaror.
Idag väntar nya spännande äventyr när vi ger oss av till Roma som är känd för sin klosterruin från 1100-talet. Här finns även flera möjligheter till smakupplevelse på Gotlands Korvfabrik, Gotland Whisky och Lost Island Brewery. Whiskydestilleriet bildades 2004 i Roma Sockerbruks gamla industrilokaler och deras ekologiska maltwhisky lagras på bland annat amerikanska bourbonfat samt ekfat från skotska Laphroaig Destillery. Vi visas runt i det gamla bruket där vi lär oss om produktion av den whisky som vi dessutom får provsmaka. Gruppen tas därefter emot i Lost Island Brewery, det lilla bryggeriet där allt görs för hand. Såväl bryggning, tappning och etikettering av flaskorna. Här guidas vi runt innan det bjuds på lunch med prisbelönta korvar och kallskuren chark från Gotlands Korvfabrik ihop med avsmakning av öl.
På kvällen äter vi middag utanför Visby på gårdsrestaurangen Stelor. Vi blir serverade tre-rätters måltid med lokala råvaror.
Dagens färd går norrut där man möts av många fantastiska platser som präglas av kalksten. Dels på stränderna och hällmarkerna, men här finns också övergivna kalkbrott. Vi reser till Kappelshamn som är en härlig ort vid havet och här njuter vi av en gemensam lunch på restaurangen Kappelshamns Veranda.
Efteråt åker vi mot Visby igen och vi gör ett besök i Barlingbo Bryggeri, ett stenkast från ringmuren i före detta stallbyggnader på gamla A7-området. Här får vi en guidning medan vi får höra om öl- och bryggerihistoria samt om öltillverkningens olika steg. Därefter blir det ölprovning där vi får en presentation av fyra olika sorter.
Åter på hotellet ägnar vi kvällen åt att på egen hand upptäcka och promenera. Att hitta en bit kvällsmat är lätt då många restauranger i vår närhet lockar med härliga dofter och gemytlig stämning.
Dagens färd går norrut där man möts av många fantastiska platser som präglas av kalksten. Dels på stränderna och hällmarkerna, men här finns också övergivna kalkbrott. Vi reser till Kappelshamn som är en härlig ort vid havet och här njuter vi av en gemensam lunch på restaurangen Kappelshamns Veranda.
Efteråt åker vi mot Visby igen och vi gör ett besök i Barlingbo Bryggeri, ett stenkast från ringmuren i före detta stallbyggnader på gamla A7-området. Här får vi en guidning medan vi får höra om öl- och bryggerihistoria samt om öltillverkningens olika steg. Därefter blir det ölprovning där vi får en presentation av fyra olika sorter.
Åter på hotellet ägnar vi kvällen åt att på egen hand upptäcka och promenera. Att hitta en bit kvällsmat är lätt då många restauranger i vår närhet lockar med härliga dofter och gemytlig stämning.
Efter frukost och utcheckning åker vi till hamnen för att ta färjan till fastlandet. Vi räknar med att vara åter i Göteborg under sen eftermiddag.