Stonehenge är en av världens mest mystiska platser. Forskarna strider fortfarande om vem som byggde stenmonumentet och hur man gjorde det. Här är de sju mest spännande teorierna.
Trots att man har forskat om den mystiska stencirkeln Stonehenge i flera hundra år så är man fortfarande inte säker på varför den byggdes. Teorierna är i stället fler än någonsin. Stencirkeln byggdes på stenåldern omkring år 3 000 f.Kr. och stod klar 1 000 år senare. Det gör monumentet äldre än pyramiderna i Giza. Det krävdes enorma arbetsinsatser att skapa den här stora stencirkeln. Många av stenarna är mellan 4 och 7 meter långa och väger upp till 100 ton. Vissa av stenarna hämtades i bergen i Wales – mer än 380 kilometer bort. Det här är en av världens mest undersökta platser. Forskare började studera Stonehenge redan för 400 år sedan och arkeologer håller än i dag på att göra utgrävningar och experiment. Stencirkeln Stonehenge ligger i landskapet Wiltshire i sydvästra England, ungefär 15 mil från huvudstaden London. Här är de sju mest spännande teorierna om Stonehenge.
Teori 1: Trollkarlen Merlin skapade Stonehenge
Ända fram till 1600-talet trodde de flesta att det var kung Arthurs trollkarl Merlin som hade byggt Stonehenge. Enligt de här legenderna ska Merlin ha skapat monumentet för att fira segern efter slaget vid Amesbury. Den mäktige trollkarlen Merlin ska ha hämtat stenar från Irland med hjälp av magi och sedan ha fått jättar att göra själva bygget. En spännande detalj i den här legenden är att man flera tusen år efter bygget fortfarande visste att stenarna hade fraktats stora avstånd.
Teori 2: Stonehenge byggdes av fransmän
Den engelske arkeologen Aubrey Burl menar att Stonehenge byggdes på beställning av dåtidens fransmän. Den hästskoformade inre stencirkeln i Stonehenge är mycket ovanlig i England men den typen av fornminnen är däremot vanliga i Bretagne på andra sidan Engelska kanalen. På några av stenarna har han också upptäckt ristningar som liknar de på monumenten i Bretagne.
Teori 3: Druider skapade Stonehenge
En av de mest populära teorierna om vem som byggde Stonehenge är att det var druider. Dessa var präster hos folkslaget kelterna under järnåldern och är mest berömda från de tecknade serierna om Asterix och Obelix. Den här druid-teorin var framför allt populär bland fornforskare under 1600- och 1700-talen. Problemet med den här teorin är att vare sig druiderna eller kelterna fanns i England när Stonehenge byggdes. De kom hit först när Stonehenge hade varit övergivet sedan över mer än tusen år. Troligen höll druiderna inte ens till i Stonehenge när de var som flest för ungefär 2 000 år sedan. De höll sina ceremonier i skogsområden och berg – inte på öppna slätter som vid Stonehenge. I modern tid besöks Stonehenge troligen av fler druider än någon gång under forntiden. Med början år 1905 samlas hundratals moderna druider varje midsommar vid stencirkeln.
Teori 4: Stonehenge är ett center för utomjordingar
De flesta berömda förhistoriska monument har någon gång kopplats samman med utomjordingar. Så är det också med Stonehenge. De första teorierna att stenmonumentet skulle vara ett center för flygande tefat lanserades först på 1970-talet. En av anledningarna till att teorin är populär är att området runt Stonehenge är det mest ufo-täta i England.
Teori 5: Stonehenge är en astronomisk kalender
En av de teorier som debatterats längst när det gäller Stonehenge är om monumentet är en stor astronomisk kalender, en plats där man observerade stjärnorna och rymden. Det är framför allt stenarnas placering som gör att många menar att man kan studera månen, solen och planetens årstider här. Vissa stenar är placerade så att solen bara lyser på dem vid midsommar eller midvintersolståndet. Forskare har ägnat decennier åt att studera olika stenar och eventuella kopplingar till andra planeter och stjärnbilder.
Teori 6: Stonehenge är en stor grav
Under de senaste åren har utgrävningar vid Stonehenge avslöjat allt fler begravda människor. Det här har gjort att arkeologer lanserat teorin att Stonehenge och dess stenar var en plats för de döda. Några kilometer bort har man hittat spåren efter en cirkel som liknar Stonehenge, Durrington Walls, men den var byggd helt i trä. Kring den här cirkeln har man också hittat mängder av spår efter hus och festande. Det här gör att man tror att träcirkeln vid Durrington Walls var till för de levande, man vandrade sedan med den avlidna till stencirkeln vid Stonehenge som var till för de döda.
Teori 7: Stenarna flyttades med kullager
Eftersom många av stenarna i Stonehenge är extremt stora och tunga har man länge diskuterat hur de forslades hit. Man är säkra på att stenarna inte fanns på platsen, de har hämtats från stenbrott flera mil bort. Men arkeologerna har inte hittat några tydliga spår efter transporten av stenarna. Man vet därför inte om de har forslats på slädar, båtar eller helt enkelt släpats på marken. Den senaste teorin är att man använde kullager här i Stonehenge redan för 5 000 år sedan. Vid många gravar från stenåldern har man hittat mystiska knytnävsstora stenklot. Genom att placera stenarna i en träram så kunde man relativt enkelt ha rullat de jättelika stenarna.